Rabattenbos

Multifunctioneel Rabattenbos

Wandelpaden, stapstenen, een deel van het trimparcours, kunstwerk De IJkplaats, Openluchttheater De Groene Ontmoeting, bomen en water, veel water…

Dat ligt allemaal in het rabattenbos in Veghels Buiten. Het rabattenbos ligt ten zuiden van buurtschappen De Kloostertuinen en strekt zich uit vanaf De Eeuwsels tot voorbij De Langsteeg. Rabattenbossen worden in Brabant al eeuwenlang gebruikt om water in natte gebieden op te vangen en tijdelijk vast te houden. Een oud systeem dat ook nu nog heel goed werkt.

Wat is een rabattenbos?

Rabatten zijn langwerpige ophogingen tussen greppels. De grond uit de greppels wordt gebruikt om het rabat mee op te hogen. Zo maak je droge stroken, waarop je bomen kunt planten: het rabattenbos. De greppels zijn bedoeld om overtollig regenwater op te vangen en tijdelijk vast te houden. Rabatten zijn een paar meter breed en tientallen meters lang en in een rabattenbos liggen vele rabatten en greppels naast elkaar.

Voorbeeld van een volgroeid Rabattenbos

Landkunstwerken

In het rabattenbos liggen ook twee kunstwerken. Allebei zijn het overblijfselen van de grootse Landkunsttentoonstelling die in 2010 in Veghels Buiten plaatsvond. Kunstwerk IJkplaats van kunstenaar Hans van Lunteren is een pleintje met in het midden een klassiek uitgevoerd fonteintje. Er staat ook een bankje bij. Het is een plek voor bezinning en om tot rust te komen, om jezelf te ‘ijken’.
Het kunstwerk De Groene Ontmoeting van kunstenaar Andreas Hetfeld is een openluchttheater gemaakt van aarde en begroeid met gras. Het is een cirkel die naar het verleden verwijst. Een plek om van de natuur te genieten, om elkaar te ontmoeten en iets te delen. Soms worden hier ook voostellingen gegeven.