Buurtschappen

Wonen in buurtschappen

In Veghels Buiten worden de huizen gebouwd in clusters, minidorpjes in het groen. Net als vroeger de Brabantse gehuchten. Er komen kleine en grotere buurtschappen, met elk een eigen identiteit. Allemaal liggen ze vrij in het landschap en midden in het groen.

Er zijn 4 typen:
• Erven
• Erfbuurtschappen
• Gehuchtbuurtschappen
• Kloosterbuurtschappen

Erven
In de erven is ruimte voor 2-8 woningen aan een gezamenlijk erfje. Hier zijn alleen vrije kavels te koop. De grootte van de kavels varieert van zo’n 500 tot ruim 2000 m2. Prijzen vanaf € 142.900,- Alle kavels grenzen aan het groene landschap. Parkeren gebeurt in een gezamenlijke parkeerschuur. Veel erven zijn van particulieren; de gemeente ontwikkelt in totaal 10 van dit soort erven in Veghels Buiten.

Erfbuurtschappen
Dit is het kleinste buurtschap in Veghels Buiten. Het is geïnspireerd op de boerenerven. Er komen 10-30 huizen rondom een gezamenlijk erf. Bijna alle huizen hebben achter een vrij uitzicht en kijken uit op het groene landschap. In deelgebied Erpseweg-Zuid liggen 11 van deze erfbuurtschappen. De huizen in de erfbuurtschappen worden in de meeste gevallen door ontwikkelaars gebouwd. In enkele buurtschappen zijn ook bouwkavels te koop en kun je zelf jouw ideale huis bouwen.

Gehuchtbuurtschappen
Dit type buurtschap is geïnspireerd op de Brabantse gehuchten. Er is een centraal plein van waaruit de straten ontspringen. De straten zijn lichtgebogen, alsof ze oude patronen in het landschap volgen. Een mix van rijwoningen, twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen staat door elkaar, zonder duidelijk patroon. In het Gehucht in deelgebied Erpseweg-Zuid is ruimte voor circa 180 huizen die grotendeels door de ontwikkelaar worden gebouwd. Ook zijn er diverse vrije kavels.

Kloosterbuurtschappen
Vroeger zijn er in Brabant heel wat kloosters gebouwd. Het zijn grote gebouwen met een kerktoren of poortgebouw en met een tuin, de kloostertuin. In die tuin verbouwde men medicinale kruiden of hop en mout voor Brabants bier. De kloosterbuurtschappen in deelgebied Erpseweg-Zuid zijn geïnspireerd op de oude kloosters met tuinen bestaan uit ca. 75-150 huizen en appartementen. De huizen worden hier door ontwikkelaars gebouwd.