Bereiding
Meng de gist aan met wat melk.
Doe de bloem met wat zout in een kom; maak daarin een kuiltje en schenk daar vervolgens het gistmengsel in.
Breek in het kuiltje ook een ei en meng alles tot een glad beslag.
Dat gaat het beste door met een pollepel te roeren en dan de zijkanten steeds goed mee te nemen.
Het kan ook – zoals de (over)grootmoeders het deden: gewoon met de hand.
Laat het beslag daarna een uurtje rijzen.
Meng dan de rozijnen door het deeg en maak in een braadpan de 1,5 lepel slaolie warm.
Doe het deeg in de pan en zet het even op een hoog vuur, zodat er aan de onderkant een korstje komt.
Zodra dat het geval, het vuur laag zetten en de Broeder in ca. 60 minuten gaarstoven.
Neem de Broeder dan uit de pan, maak de overige olie warm en bak op een hoog vuur nu op de andere kant van de Broeder ook een knapperige korst.
Serveer de Broeder warm in grote plakken met stroop, stroopsaus of boter.
U heeft nodig:
15 gram gist
2 dl melk
250 gram bloem
zout
1 ei
100 gram rozijnen
1,5 eetlepel slaolie
nog een halve eetlepel slaolie