Van maaiveld tot goot en nok

Eén van de belangrijkste aspecten in de architectuur van Veghels Buiten is dat de kappen van sommige nieuw te bouwen huizen, moeten doen denken aan de boerderijen die hier oorspronkelijk stonden. De afstand van de goot tot de nok moet daarom groter of gelijk zijn aan de afstand van diezelfde goot tot het maaiveld.

Tjep is met deze afstandsbepaling aan de haal gegaan en dat leidde tot het ontwerp van een installatie van wit polyester balken. Een abstract lijnenspel dat intrigeert en om uitleg vraagt.

De uitleg geeft Tjep de kijker erbij. Een rond plateau nodigt uit om op te staan. In dat plateau is de formule voor de juiste verhouding van goot tot nok en maaiveld gegrift. Wie vanaf dat plateau het lijnenspel beziet, begrijpt haar betekenis én de architectuur van de nieuwbouw die in Veghels Buiten verschijnt.

Maar ook degene die niet wil begrijpen maar enkel wil genieten heeft aan Tjeps bijdrage een kunstwerk van betekenis. Onderdeel van het intrigerend lijnenspel vormt immers een langgerekte picknicktafel, waaraan het heel goed toeven is.

<<vorige pagina