IJkplaats

De IJkplaats van Hans van Lunteren vormt een tijdloos element in een omgeving, die aan de vooravond staat van een grote verandering. Zijn ontwerp is gebaseerd op de oude traditie van de Hortus Contemplationis, een begrensde symmetrisch verstilde ruimte in een dynamische omgeving.

Van Lunterens IJkplaats wordt een plek van inkeer en bezinning, een plaats om je als mens te kunnen ijken, een oase van rust om je voor te bereiden op de op handen zijnde metamorfose van de omgeving.

De IJkplaats is een vierkant, beklinkerd plein bij een klein groepje berken. In perfecte symmetrie wordt het uitgevoerd. Recht tegenover het halfverharde toegangspad, komt een elementair gevormd bankje, zodat je in die rust en symmetrie je plek in kunt nemen.

Midden op het vierkante plein staat een klein klassiek uitgevoerd fonteintje. Zacht spetterend valt het water op de cortenstalen grondschaal van het pleintje en vindt haar weg terug naar de aarde. Vandaar uit wordt weer opnieuw naar boven gepompt om vervolgens weer zacht spetterend neer te mogen dalen. Als een eindeloze ademhaling van herhaling.

<<vorige pagina