De kunstwerken

Het thema van de landkunsttentoonstelling in Veghels Buiten is ‘Transformatie naar de toekomst’. Alle kunstenaars lieten zich inspireren door het landschap en de komende veranderingen in Veghels Buiten. Het leverde heel uiteenlopende ontwerpen op. Stuk voor stuk heel bijzondere ontwerpen.

KAPKAR/GBT-3S
Dit kunstwerk van Frank Havermans is gemaakt van eigentijds, gerecycled constructiemultiplex. Het is een hedendaagse herinterpretatie van het oorspronkelijke ankerbalken gebint: de dragende constructie voor de langgevelboerderij.

De groene ontmoeting
Door eerst een cirkel van 10 meter doorsnee een halve meter diep af te graven, en de vrijgekomen aarde met aangevoerde aarde in vier cirkels trapsgewijs om die binnenste cirkel heen te ‘leggen’, creëerde Andreas Hetfeld ‘De Groene Ontmoeting’: een ontmoetingsplaats, openluchttheater en rustplek voor iedereen, die even bij wil komen.

Hier begin ik, bij de Aa
Vlakbij de Aa, in het weiland naast het fietspad maakte Hester Pilz een kunstig gevlochten houten poort van 6 meter hoog en 11 meter breed. Erbij staat een bankje met daarin een gedicht. De almaar stromende Aa was Hesters inspiratiebron.

Van maaiveld tot goot en nok
De witte polyester balken lijkt Tjep hier lukraak te hebben neergezet, maar wie op het bijbehorende plateau staat ontdekt één van de belangrijkste architectonische uitgangspunten in Veghels Buiten: de afstand van de goot tot de nok moet groter of gelijk zijn aan de afstand van diezelfde goot tot het maaiveld.

Huis
Huis is de titel van een kunstwerk dat wordt gevormd door twee in het landschap geplaatste huizen: het Huis van de Herinnering en het Camera Obscura Huis. Met deze houten huizen brengen Rosenmöller en Doorenbos de geschiedenis en het nu van deze plek in beeld.

IJkplaats
Midden op een vierkante beklinkerd pleintje tussen de mais staat een klein klassiek uitgevoerd fonteintje. In perfecte symmetrie voerde Hans van Lunteren het uit. Recht tegenover het halfverharde toegangspad, staat een bankje, waarop je in alle rust van het zacht klaterende water kunt genieten.

Aardbeivarken
Toen kunstenaar Florentijn Hofman door het landschap van Veghel fietste, werd hij getroffen door de doordringende geur van varkensmest.  Ook rook hij de zoete geur van aardbeien. Dat inspireerde hem tot het maken van een ruim 10 meter hoge beeld van een varken dat jongleert met aardbeien.

De Spiegel
Simon Kentgens heeft  in het landschap van Veghels Buiten een spiegel neergezet met het formaat van een levensgroot bioscoopscherm. De spiegel weerspiegelt alles en verandert de hele omgeving in een filmset. De toeschouwer is tegelijkertijd acteur.

Voortdurend land
Een cirkelvormig palenbos met waslijnen. Aan de waslijnen vrolijk wapperende theedoeken met daarop de dromen van vele Veghelaren. Dat was het kunstwerk van Rob Plattel. Het is helaas door storm en weer verloren gegaan.

De Kunstweg
De Kunstweg van Ralf Witthaus is een tijdelijke weg, die loopt vanaf De Stad tot aan de Erpseweg. De weg loopt over de akkers en graslanden en voert de wandelaar dwars door Veghels Buiten. Elk jaar maait Ralf deze weg opnieuw.

<<vorige pagina